Locatie

Wieze, Oost-Vlaanderen

Sector

Voedingsnijverheid 

Aantal werknemers

500 à 999 

Beschrijving innovatieproject  

  • Efficiëntieverhoging aan de hand van lean-methodieken. Onderliggend streefdoel: “0 ongevallen, 0 fouten, 0 delays” (Triple Zero):
    • Terugdringen van omsteltijden machines (SMED). Duurtijd revisies teruggebracht van 14 dagen naar 4,5 dagen. 
    • Bannen van overbodige bewegingen en bewerkingen aan de hand van bewegingsstudies, spaghettidiagrammen en analyse van videobeelden. 
    • Verhoogde aandacht voor het verzamelen en uitvoeren van verbetervoorstellen van werknemers. 
    • Invoeren en opvolgen van een systematiek voor het plaatsen en gebruik van materialen en tools (5S).
    • Aanpassing van de lay-out in functie van vermindering transporttijd grondstoffen-productielijnen. 
    • ...
  • Verschuivingen binnen de organisatiestructuur:
    • Overplaatsing van kwaliteitsmedewerkers om korter op de bal te spelen wanneer nodig. Voorheen in aparte bureaus, nu in de productie. 

Syndicale betrokkenheid

Afspraken op en actieve opvolging via ondernemingsraad.
Resultaten op vlak van o.a. ergonomie, werkdruk, inspraak en betrokkenheid van werknemers. 

Externe betrokkenen

Universiteit Hasselt
Stanwick consultants
...